Nygammalt i Täby

Beställaren ville ha ett hus som skulle se lite gammalt ut men ändå nytt. Och utsikten mot sjön tas bättre in, om vardagsrum och kök ligger en trappa upp. Sovrummen placerades följaktligen på bottenvåningen. I ett senare skede inreddes den rymliga vinden till föräldrasovrum och spa. Det stora badkaret placerades i sovrummet!

Vi bygger i timmer!

Hur många timmerhus finns det inte i Sveriges land? Vissa har stått där i många hundra år. Kan det betyda att timmer är ett tåligt material? Och hur vacker är inte den rödfärgade timmerväggen?

På denna fritidstomt (med en trehålig korthåls-golfövningsbana) fanns redan ett rödfärgat härbre i timmer ditforslat från Dalarna – äkta vara! Logiskt alltså att fortsätta med timmerfasad, som isoleras invändigt med regelstomme.

F.d. funkishus byggs på till ny-funkis

Arkitekturen har sina modetrender. På 1960-talet var mexiteglet, dvs kalksandsten i tegelstensformat, mycket populärt, och många hus kläddes in med det ”underhållsfria” materialet och husets ursprungliga karaktär gick om intet. Detta ursprungligen nätta, fina funkishus från 1930-talet blev så småningom för litet för den stora familjen. Detaljplanen tillät ingen större utbyggnad, så valet blev att bygga på höjden, och på samma gång var ordningen återställd — ett funkishus! Som passar bra bland grannhusen i nära samma stil.

Här bor jag själv

Tomten hade varit till salu i ett halvår, och jag förstod att priset var helt fel. Till slut bjöd jag ändå hälften av annonserat pris och fick tomten! Detta var år 1995, då byggbranschen var i djup kris och ingenting byggdes i Stockholms stad.

Det är en smal tomt, så ungefär 6-7 meter fick jag plats med mellan begränsningslinjerna. För att inte sticka ut för mycket  valde jag traditionell faluröd träpanel, tegeltak och delvis spröjsade fönster. I önskan att slippa dyra och mijöpåverkande sprängningar på den bergiga tomten, valde jag att trappa huset i två nivåer, något som hade konsekvenser för tillgängligheten.

Hur som helst, köket har fönster åt alla fyra väderstreck, vardagsrummet har en högsta takhöjd av 6 m till nocken, och vi har ett mycket trevligt arbetsloft som en del av vardagsrummet.

Utskt mot Långsjön

En fruktansvärt dyr tomt (tyckte vi då) i ett populärt villaområde söder om Stockholm och med utsikt över en mindre sjö. Bara nu inte grannens tujahäck växer och blir stor och skymmer den fina utsikten!

För att verkligen komma åt utsikten mot vattnet, behövde huset placeras längst in på tomten. Resultatet blev en kvadratisk planlösning med traditionell uppdelning med sällskapsytorna nere och den privata avdelningen en trappa upp. Ett stort plus är den rymliga vinden.

En brant tomt med utsikt

Många – alltför många – som har en brant tomt gräver ur och formar en plan yta och ställer ett hus planerat  för plan mark på den lilla ytan. Resultatet blir kostsamma schaktningsarbeten och stora fula slänter.

Här har vi valt att i stället trappa huset i flera plan och skapa en liten extra lägenhet i källaren, där tonåringar, studenter eller kanske farmor kan bo.

Riv det gamla och bygg nytt!

Allt oftare blir resultatet av en analys av vad som är möjligt med ett äldre hus, att det (tyvärr) är smartare att riva och bygga nytt. Det kostar att tilläggsisolera ett gammalt hus, byta fönster, lägga om tak och byta/komplettera alla installationer och slutligen måla om alltihop både in-och utvändigt. Dessutom ska det ju vara nytt kök och bad med mera. Och ändå blir det inte riktigt bra. Så som man vill ha det. Och gamla delar av huset, kanske källaren, känns gammal när man kommer ner dit från de nya delarna av huset.

I det här fallet gjorde jag några skisser till utbyggnad av det gamla huset, ursprungligen byggt som en fritidsstuga och tillbyggt på 60-talet för den tidens permanentstandard.

Fritidshus blir permanenthus

Idag vill många bygga om sina fritidshus till permanentstandard – en inte alltid så ekonomiskt fördelaktig åtgärd beroende på den låga standard som det gamla huset kanske har. I detta fall ansåg man det vara gångbart att bygga ut. Det blev en fantastisk veranda och jag imponerades av att beställaren valde att fortsätta med spånklädda fasader, precis som ursprunget.

Fritidshus på kuperad tomt

Tomten var ”omöjlig” med allt sitt berg och resten skog. Var skulle man ställa det nya huset? Efter mycket övervägande blev det till slut på samma plats som den gamla stugan stod på. Och därav trappningen av huset och en relativt hög sockel. Å andra sidan fick man ett hyfsat förråd under huset. I varje sovhytt har man 180 graders utsikt mot naturen.

En gäststuga skulle också till och i den förlades bastun plus en liten pool utanför.

”Örnnästet” i skärgården

Högt över vattnet på en bergsklippa ligger detta ”örnnäste” och spanar över Saxarfjärden. När jag kom till platsen första gången, stod här en gammal sommarstuga, och planen var att bygga om och till.Efter lite skissarbete insåg ”örnarna” att det inte var ekonomiskt försvarbart att rusta upp den gamla stugan och det blev rivning och nybyggnad i stället – som tur var.

Nu kunde vi fritt planera husets funktioner på bästa sätt; en storstuga, kök, sovrum och dusch/tvätt. Så småningom blev det en gäststuga också, en friggebod och lite till, allt i sammanhållen stil.

Huset i hästhagen

Tomten är stor — ja, mer ett markområde i naturen utan andra grannar än en ridskola, vars hästar går och betar på gräsmattan. Det var utanför detaljplanelagt område, men kommunen bestämde ändå att det skulle vara traditionell karaktär på huset, helst rödfärgad träpanel m.m. Därav den traditionella formen, de rödfärgade utbyggnaderna och ockragula snickerierna. I detta läge tyckte jag också att man skulle glasa upp mot och njuta av det vackra fältet utanför och kolla in hästarna.

En tillbyggnad kan förändra husets karaktär

Det typiska 1970-talshuset hade en medioker entré utan plats för kläder och skor, och på övre plan fanns ett knappt användbart  ”Allrum” under snedtaket. Denna tillbyggnad, vars storlek begränsades av närhet till tomtgränsen mot grannen, förser huset med en rymlig och ljus entré två våningar hög samt ett användbart Allrum på övre plan. Att hela övervåningen byggdes om i samma veva och rum bytte plats är en annan historia.

Lännersta utblick, Nacka

Ett äldre fritidsstugeområde i en tallskog med vidunderlig utsikt över Lännerstasundet skulle exploateras med permanentvillor. Målet var att skapa gemensamma stilelement hos alla elva husen. Vi fick uppdraget av markexploatören och gav de olika husen lite olika men ändå sammanhållande karaktär anpassade efter varje tomts förutsättningar.

”Pepparkakshuset”

”Pepparkakshuset” var ett äldre fritidshus, mycket charmigt, men tyvärr inte mycket att bygga vidare på om man ska bo permanent på platsen. Beställaren ville också komma upp högre på tomten för bättre ljus. En gammal detaljplan tillät inte ett större hus, så tills en utbyggnad kan göras blir det ”compact living” på 75 kvm byggarea.